Olej rydzowy tłoczony na zimno - Zimnotłoczony - Naturalny
  • Olej rydzowy tłoczony na zimno - Zimnotłoczony - Naturalny
  • Olej rydzowy tłoczony na zimno - Zimnotłoczony - Naturalny
  • Olej rydzowy tłoczony na zimno - Zimnotłoczony - Naturalny

Olej rydzowy (z lnianki)

29,00 zł
Brutto

Olej rydzowy tłoczony na zimno

Pojemność
Ilość

  • Tłoczony na świeżo, po złożeniu zamówienia Tłoczony na świeżo, po złożeniu zamówienia
  • Bezpłatna dostawa dla zamówienia powyżej 200PLN Bezpłatna dostawa dla zamówienia powyżej 200PLN
  • Doradzamy w doborze olejów Doradzamy w doborze olejów

Olej rydzowy inaczej zwany olejem z lnianki (czyli lnicznika siewnego). Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy E. Znakomity na żołądek, trzustkę, wątrobę. Do spożywania na zimno oraz smażenia. Wysoka zawartość Omega-3-6. 

Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, E i z grupy B, lecytyny oraz mikro- makroelementów, olej rydzowy jest wyjątkowo korzystny dla zdrowia. Wyróżnia się specyficznym smakiem z nutą cebuli i gorczycy. Ze względu na lekko korzenny posmak nadaje się do wszelkich warzywnych sałatek, surówek, śledzi w oleju, kasz i białego sera. Łyżeczka oleju rydzowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na nienasycone kwasy tłuszczowe obniżając ryzyko kumulacji cholesterolu i chorób układu krążenia. Zawarty w oleju kwas erukowy jest niezbędny do budowy osłon tkanki nerwowej.

Olej rydzowy to jeden z najzdrowszych, najbardziej uniwersalnych i najsmaczniejszych olejów który zasługuje by wiedzieć o nim więcej. Z powodzeniem i korzyścią dla zdrowia można zastąpić nim choćby oliwę z oliwek.

Posiada idealne proporcje kwasów Omega 3 do Omega 6. Doskonale wpływa na żołądek, trzustkę, wątrobę. 

Ale dlaczego RYDZOWY?

Wszyscy znamy powiedzenie "lepszy rydz niż nic", ale czy na pewno wiemy o co w nim chodzi? Większość z nas uważa, że przysłowiowy rydz to grzyb o nazwie mleczaj rydz ale chodzi jednak o lniankę siewną (lnicznik siewny).

Jako gatunek rośliny oleistej wyodrębniła się z lnu włóknistego, przypuszczalnie w Azji i na Bliskim Wschodzie. We florze Polski nielicznie występuje na terenach nizinnych. W Europie stała się rośliną uprawną już 3 tys. lat temu. Badania archeologiczne pokazują, że na terenie Polski uprawiana była w okresie przedpiastowskim. Nosiła wiele lokalnych nazw: rydz, rydzyk, lnicznik, judra, ryżyk, lennica i inne.

Do XIX wieku była podstawową uprawną rośliną oleistą. Jej ogromną zaletą było to, że mogła rosnąć i dawać plony na rolniczo gorszych glebach, gdzie inne rośliny oleiste by sobie nie poradziły. Zdolność lnianki do radzenia sobie w bardzo trudnych warunkach sprawiła, że stała się ona bohaterką tytułowego porzekadła.

Najistotniejszym produktem otrzymywanym z nasion lnianki był i jest olej spożywczy. Tak więc porzekadło „lepszy rydz niż nic” oznaczało również, że w ubogim wiejskim domu, gdzie brakowało tłuszczu zwierzęcego za „omastę” do potraw służył właśnie roślinny olej rydzowy. Jednak był on również spożywany i na dworach szlacheckich.

W okresie powojennym kiedy kraj był zniszczony i brakowało żywności, sytuacja gospodarcza wymusiła szybkie rozwinięcie badań nad roślinami oleistymi. Prace hodowlane i agrotechniczne wykazały większą wydajność rzepaku, co spowodowało powolne zanikanie upraw lnianki.

Ministerstwo Rolnictwa wpisało w 2006 roku olej rydzowy na Listę Produktów Tradycyjnych.

Jak podawać olej rydzowy?

Olej lniany z uwagi na jego skład należy stosować wyłącznie na zimno (nie wolno na nim smażyć). Idealnie nadaje się do stosowania jako dodatek do sałatek, past, zup, koktajlów, dressingów.  

Trwałość i przechowywanie oleju rydzowego

Trwałość oleju lnianego tłoczonego na zimno określa się na 6 miesięcy od daty tłoczenia. Olej rydzowy należy przechowywać w lodówce.

Olej rydzowy 500ml

Tabela wartości odżywczych

Wartość odżywcza w
100g
Wartość energetyczna
3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz
100g
W tym:
kwasy tłuszczowe nasycone
8g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone
33g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone
59g
Węglowodany
0g
w tym cukry
0g
Sól
0g
Białko
0g